turbulent zicht

Toekomst

Wanneer een overvloed aan warmte niet meer gemaakt wordt door elkaars liefde, maar door het klimaat. Geen zorgen. En toch komt er ons een storm van donkere wolken tegemoet. Maar eigenlijk zitten we er al in. Nog steeds geen zorgen.

Je bent dezer dagen ongetwijfeld ook op zoek naar wat anders dan allerlei experten die hun blik op de toekomst met ons delen. Geen klimaatexperten, maar corona-experten die een stijgende curve en nieuwe maatregelen komen toelichten. Maar hoeveel belang heeft dat als we niet eens zeker zijn dat we een toekomstbeeld hebben? Er wordt in tijden waarin verandering centraal staat geen gehoor en stem gegeven aan klimaatexperten. Wanneer mogen zij maatregelen beginnen nemen?

Een tweede golf aan de gang en een andere golf aan de horizon. Dat laatste vormt het grootste gevaar van de mens: het einde. Het klimaat, het einde ligt verder weg, terwijl de tweede golf tastbaarder is in het nu. Een beetje laf. Als het einde er is, is het gedaan. Als corona eindelijk bestreden is, is het over met de zorgen. Toch is er nog steeds geen verandering van politiek beleid in zicht. VRT publiceerde op 15 oktober een artikel over een nieuw groot klimaatrapport van het KMI.

Je vraagt je misschien af wat er gebeurt als die klimaatexperten nog steeds het zwijgen opgelegd krijgen. Wat er gebeurt wanneer we verder gaan zoals we nu bezig zijn. Wat er gebeurt als je gaat beseffen welk toekomstbeeld we nu voorgeschoteld krijgen.

Ik zal het even voor je schetsen: zachtere winters met intense regenbuien en nog warmere zomers met extreme hitte en droogte. We stevenen af op vijf extra graden als we niet in gang schieten. De Europese Unie stelde scherpere doelstellingen op om het te beperken tot één graad. Er is hoop, maar die lijkt momenteel nog heel ver weg.

Het vooruitzicht dat ik nog meer mijn huis zal induiken op stikhete dagen. Dat ik te weinig vitamine D zal opdoen, omdat ik huidkanker wil vermijden, maar ook de winterdagen wanneer ik doorgeregend de aula in zal stappen zullen ontelbaar worden. Ik heb geen nood aan nog meer douches en zonnebanken.

Momenteel staar ik me uitzichtloos op cijfers, ben ik niet meer in staat om een toekomst te plannen. Het ziet er somber uit, maar kleine steentjes kunnen bijdragen tot een grotere solidaire steen. Daar moeten we samen voor gaan. Wij moeten in tegenstelling tot de overheid wel onze verantwoordelijkheid nemen. Samen opstaan, dat is mijn hoop en misschien is dat wel een beetje dichterbij.

LINK ARTIKEL VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/14/klimaatrapport-kmi/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: