grijze toekomst

Met Mitte Gedopt (18)

DEEL 1

Mitte Gedopt, eerstejaars student Rechten is volop bezig met het bijdragen van haar vele grote steentjes. Mitte spijbelde om te protesteren voor het klimaat. Niet om te profiteren, ze was er écht mee bezig. Ik vroeg haar waar haar engagement vandaan kwam en hoe de toekomst er zal uitzien volgens haar.

Wat doe je om jouw steentje bij te dragen voor het klimaat en milieu?

“Ik zit op kot en ben heel hard bezig met het kopen van bio-producten. Eerst was het plan om ook zero waste te leven, maar dat plan was wat te voorbarig. Het is moeilijk, maar we doen wel ons best. We kopen dus bijna alles bio, niets in petflessen. Daarnaast kopen we ook groenten en fruit in onze eigen linnen zakjes. Pasta’s, havermout noten… kopen we ook in linnen zakken om thuis onze potten en bokalen bij te vullen. Uiteraard ben ik ook volop bezig om tweedehands kleding te kopen en veel gebruik te maken van openbaar vervoer, fiets of te voet.”

Waarom deed je twee jaar geleden mee aan de klimaatprotesten?

“Ik stond ten eerste volledig achter de klimaatbeweging en het idee dat er nu iets moet gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar ook om de schrijnende hoop afval te verkleinen. Dus zowel milieu als klimaat (die deels samengaan) die erop vooruit moeten gaan. Ook vond ik dat de jeugd zonder stemrecht, een zegje mag hebben in deze situatie, aangezien wij wel de toekomstige generatie zijn.”

Hoe denk je dat de toekomst er zal uitzien?

“Ik denk nog steeds dat de toekomst op dat vlak er een beetje futuristisch en grijs zal uitzien. Er wordt volop geïnvesteerd in hoogtechnologische ‘ditjes en datjes’, maar de focus hoort elders te liggen. Ondanks het feit dat er zoveel jongeren wekelijks op straat kwamen, denk ik dat het nog niet voldoende is doorgedrongen. Niet bij het volk, niet bij de overheid. In mijn leefomgeving merk ik op dat iedereen steeds meer en nieuwere gadgets wilt, maar niet stilstaat bij de processen die eraan vooraf gaan om die gadgets te produceren. Natuurlijk mogen we niet alleen maar doemdenken en moeten we blijven geloven (dat doe ik ook echt) dat de nieuwe generatie heel wat positieve veranderingen kan teweegbrengen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: