burgerlijk initiatief

Met Mitte Gedopt (18)

DEEL 2

Mitte Gedopt, eerstejaars student Rechten is volop bezig met het bijdragen van haar vele grote steentjes. Mitte spijbelde om te protesteren voor het klimaat. Niet om te profiteren, ze was er écht mee bezig. Ik vroeg haar waar haar engagement vandaan kwam en hoe de toekomst er zal uitzien volgens haar.

Denk je dat jouw bijdragen voor iedereen haalbaar zijn?

Ik denk dat niet iedereen er zo hard mee bezig is. Ik heb nog steeds veel vrienden die zeggen dat ze hun dagelijkse portie vlees op hun bord nodig hebben, terwijl ze het niet weten. Je kan perfect zonder. Ik heb nog steeds vrienden die kleine waterflesjes kopen, terwijl een drinkbus bestaat en het water uit de kraan perfect drinkbaar is. Na een avondje uit zie ik nog steeds veel mensen hun afval laten liggen in het park, zonder enig schuldgevoel. Ik kan voorbeelden blijven opnoemen en dat is jammer, want de verandering start bij het schuldgevoel.

Hoe kunnen we klimaat aantrekkelijker maken of hoe kunnen we er een groter bewustzijn rond kweken?

Dat vind ik eerlijk gezegd een moeilijke vraag. Ik zou denken dat het initiatief niet alleen van de burger moet komen, maar ook van de overheid, en vele invloedrijke bedrijven. Zij hebben een grote rol en verantwoordelijkheid in de maatschappij op hun schouders liggen. Zij kunnen ons mobiliseren al is het maar dat ze biogroenten niet meer in plastiek verpakken, geef mensen niet de optie om in plastiek iets te kopen want uit gemakzucht zullen veel mensen dit doen. Als we, zoals vorig jaar in het nieuws aangehaald, met een overvloed aan aardappelen zitten in België die niet verkocht raken, verkoop dan plaatselijke teelt en laat ze niet importeren uit een ander land, net hetzelfde met appelen en peren. Laat de lokale economie wat groeien. Geef de misvormde groenten ook een kans, aangezien die momenteel toch maar voor de vuilbak zijn, misvormd wilt niet zeggen “niet lekker”. Laat de overheid hierin een rol spelen en geef mensen meer de mogelijkheid om plastiekvrij of lokaal te kopen. Door de coronacrisis is dit al meer in de verf gezet, maar dat alleen volstaat niet. Als de vraag naar bio en plaatselijk groter word zal dit in prijs ook dalen en kunnen mensen die krap bij kas zitten ook hun bijdrage doen aan het klimaat, want ja inderdaad bio is duurder. Spreek ook bepaalde doelgroepen aan, zoals de jeugd en mobiliseer op een frequente manier zodat het zou doordringen en dit idee blijft hangen bij de mensen.

Wat wil je nog meegeven?

Ik ben ervan overtuigd dat als iedereen zijn bijdrage zou leveren, er al een groot verschil kan gemaakt worden. Ik ben vegetariër en ben daar trots op. Het is een fabeltje dat je hierdoor voedingstoffen te kort komt. Als je het verlies aan vlees compenseert met noten en andere zaken, dan verlies je niks. Alles tegelijk drastisch omgooien vraagt een grote inspanning, dus bouw het op. Ik zit op kot en had voor dit gebeuren veel te veel verwachtingen over het zero waste leven. We zitten dus nog steeds met plastiekverbruik, maar alle beetjes helpen. We proberen en dat is het belangrijkste. Wekelijks onze vuilzak minder gevuld aan de deur te zetten en zolang mogelijk doen met 1 vuilniszak is een begin. En daarna steeds grotere stappen maken, geeft voldoening. Alle kleine zaken helpen. Ik blijf het zeggen maar het is zo. Tandpasta kopen ik niet meer in een tuben maar in potjes die ik kan bijvullen met tandpasta tabletten (biologisch en vegan) en shampoo koop ik niet meer in bussen maar in in een bar. Ik doe hier ten eerste veel langer mee en het is zonder plastiek. Mijn watjes zijn uitwasbaar, onze veggiburgers kopen we in karton, onze havermelk maken we zelf, we wassen onze kleren met mineraalbolletjes (ecologisch en zonder plastiek), en ik kan nog door blijven gaan. Het zijn allemaal kleine dingen die op lange termijn het verschil kunnen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: