wake-up call: geld bepaalt de toekomst niet

De Knack publiceerde een aantal dagen geleden een artikel over de grote dreiging van bossen in Congo, het Amazonegebied en Zuidoost Azië door landbouw en houtkap. Investeringen van banken, regeringen en bedrijven zouden ervoor zorgen dat over 20 jaar ongeveer vijfentwintigduizend vierkante kilometer bos zou verdwijnen.

Die investeringen in Indonesië worden gedaan om een netwerk van snelwegen aan te maken om de bereikbaarheid te verbeteren naar palmolieplantages en steenkool. Ten zuiden van de Sahara in Zuid-Afrika willen ze ontwikkelingscorridors voor mijnbouw en energie bouwen. Allemaal plannen omdat er zoveel honger is naar steenkool, mineralen, metalen, energie en landbouwproducten. Allemaal plannen die het milieu schaden. Ontbossing is nog steeds van deze tijd.

Climate Focus bouwt al jaren een front om de bossen in de wereld te beschermen. Maar dit jaar is het nog moeilijker. Vele landen proberen de economische schade van COVID-19 op deze manier op te lossen. Deze situatie verergert de dreiging en draaien de bescherming terug. Die landen vergeten met hun plannen dat klimaatverandering bestaat en ze beseffen de grote rol van bossen niet. Bossen helpen ons, genezen ons en beschermen ons.

Climate Focus zegt dat de rol van bossen een grotere plaats mag krijgen, dan zou deze toestand vermeden worden. Bossen staan nu op de rand van de afgrond, omdat ontbossing maar niet gestopt wordt. Er wordt niet geluisterd naar stem van de lokale bevolking en de landen komen hun beloften niet na om ontbossing tegen te gaan. Het is dringend tijd om actie te nemen. De mens mag zich niet meer zo laten vasthechten aan gevestigde belangen, maar vooruitdenken.

Laten we verbossen in plaats van ontbossen.

LINK: https://www.knack.be/nieuws/planet-earth/grote-bouwprojecten-bedreigen-het-voortbestaan-van-cruciale-bossen/article-news-1670077.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: