de gelukzak

We mogen van geluk spreken, maar we spreken het niet uit. We mogen gelukkig zijn, maar we zijn het niet. Het geluk staat aan onze kant, maar we zien het niet. De gelukzak in ons vindt het geluk maar niet.

We amuseren ons te pletter, maar niemand is tevreden.

Paul Verhaege

We zijn gelukzakken, maar we zien het nog niet. We staan ons eigen geluk in de weg. We hebben alles wat we kunnen hebben, maar toch is niemand ooit tevreden. Het is goed dat we vooruit willen gaan, maar soms moeten we ook eens achterom durven kijken en gelukkig zijn. Even de verandering op pauze zetten en genieten, genieten van de vooruitgang. Hoe moeilijk kan het zijn om je neer te ploffen in de zetel en even gelukkig te zijn? Maar ons geluk is veel te afhankelijk van externe factoren.

In plaats van blij te zijn dat er überhaupt in alle verdeeldheid een regering gevormd is en je elke dag een gevarieerde maaltijd voorgeschoteld krijgt, blijven we alleen maar de slechte dingen onder ogen zien.

Sofie

“Is het nu alweer aan het regenen?” Met een slecht humeur kijken we uit het raam. “De Rode Duivels gaan dat EK echt niet winnen, hoor!”, denken we meteen na een verloren match. Er is een nieuw seizoen van Liefde Voor Muziek op televisie: “Amai wat een saai seizoen, zeg! Vorig jaar was echt veel beter.” De geboorte van de Vivaldi-regering, “Ja, dat gaat niet lang duren.” Wanneer je iets op je bord krijgt dat je niet graag lust, “Papa, je weet toch dat ik dat niet lust.”

In plaats van blij te zijn dat de natuur ook wat zuurstof (water) krijgt en zo leefbaar blijft, zagen we maar over het weer. In plaats van blij te zijn dat we zo een goede nationale ploeg hebben en ook de jongere generatie er staat, zien we alleen in wat er misliep in de match. In plaats van blij te zijn dat er ondanks corona nog steeds programma’s voor ons worden gemaakt, zitten we met een zak chips voor een scherm te vitten op alles en iedereen. In plaats van blij te zijn dat er überhaupt in alle verdeeldheid een regering gevormd is en je elke dag een gevarieerde maaltijd voorgeschoteld krijgt, blijven we alleen maar de slechte dingen onder ogen zien.

We zoeken altijd naar wat niet is en zo blijft de verzuurde mens in leven. Zonder liefde en voedsel voor de ziel, komt men niet ver.

Sofie

Uiteraard is niet alles perfect om ons tevreden te stellen, maar er is niet altijd reden tot klagen. We vergeten op zoek te gaan naar de positieve dingetjes in de negatieve dingen. Waarom willen we niet inzien wat wel goed is? Het geluk ligt soms zo dichtbij, binnen handbereik, maar we pakken het niet vast. We zoeken altijd naar wat niet is, naar wat we niet hebben. En zo staat de verzuurde mens steeds vaker op, want zonder liefde en voedsel voor de ziel, komt men niet ver. Een gezonde en geruste ziel ziet alles, beide kanten. Goed en kwaad. Positief en negatief. Vooruitgang en achteruitgang.

We zouden moeten leren om gelukkig en tevreden te zijn. De goede dingen in de slechte dingen te zien. Maar omdat zovelen in deze tijd het geluk van zich afstoten en het daarom afreageren op anderen, zitten we nu in een maatschappij met verzuurde mensen. Mensen die op alles en iedereen kritiek hebben, omdat alles toch ook nooit goed genoeg is. Altijd wel iets te bemerken. Niet loslaten, maar vasthouden en het vuur brandende houden.

Daarbovenop maken we ons schuldig aan wat diefstal van iemands geluk heet.

Sofie

Steeds meer mensen gaan mee in die besmettelijke verzuring. Openbaar of online kritiek geven op de ander, worden we daar eigenlijk zelf gelukkig van? We betrekken anderen bij onze eigen problemen, zonder dat zij een deel van de oplossing zijn. Daarbovenop maken we ons schuldig aan wat diefstal van iemands geluk heet.

We hebben allemaal zo’n verlangen naar vrijheid, maar om te blijven volhouden in een sociaal isolement hebben we dan niet meer nood aan positiviteit? Hebben we geen groter verlangen naar geluk?

Het is niet dat het geluk ons niet vindt, maar wij vinden het geluk niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: