souvenirs

Het is nog een paar weken tot de grote vakantie begint. Nog veel te ver weg, maar toch blik ik vooruit. Om vol te houden, moet je ook vooruitzichten hebben. Daarom deel ik vandaag een boekentip. Een boek dat ik nog niet heb gelezen, maar wel in de nabije toekomst voor mijn ogen heb liggen.

We kennen allemaal nog wel die avond of ochtend dat we het bericht kregen dat er weer een vreselijke aanslag had plaatsgevonden in Parijs. Meer bepaald in de concertzaal Le Bataclan, waar op dat moment volop een concert van Eagles of Death Metal aan de gang was. Een paar schoten en iedereen ging liggen, anderen renden letterlijk voor hun leven. 89 mensen kwamen om het leven. Een avond dat rond plezier moest draaien, draaide ineens rond verlies.

Het is ondertussen alweer bijna 6 jaar geleden, maar afgelopen jaar kwam Ferry Zandvliet naar buiten met het boek Souvenirs. Hij was die avond met een groep vrienden aan het genieten van het concert tot zijn leven ineens compleet veranderde. In alle paniek en onzekerheid moest hij niet alleen denken aan zijn eigen leven en veiligheid, maar ook aan dat van zijn vrienden. Een hele lange avond vol onzekerheid draaide voor hem en zijn vriendengroep gelukkig wel goed uit. Ze hadden het samen overleefd.

Na deze gebeurtenis veranderde hij. Ferry was de “ouwe zeikerd” van vroeger niet meer. Hij leerde om het verleden een plaats te geven en niet langer in verbitterdheid te leven. In de afgelopen vijf jaar is hij verschillende gesprekken aangegaan, zo ook met de vader van één van de aanslagplegers. Hij is niet in woede blijven hangen, maar hij is zelfs dankbaar. Hij gunt niemand wat hij heeft moeten meemaken, maar hij had de gevolgen nooit willen missen. Hij heeft een enorm pijnlijk en traumatisch gegeven kunnen omzetten in iets positief, iets dat voor velen niet vanzelfsprekend is.

Ferry besefte dat zijn vroegere zelf in boosheid zou gebleven zijn, maar kwaad zijn hielp hem niet verder. Vandaag staat hij veel verder dan voor die ene aanslag. Hij schreef over zijn ervaringen in dit wellicht zeer bijzondere boek. Een levensles, ook voor wie er niet bij was.

Ik kijk er alvast naar uit, ook al zal het ook wel een heftige maar waardevolle leeservaring worden.

Ik kwam hem tegen door de podcast Held in Eigen Verhaal van Iris Enthoven, waarin hij voor het eerst uitgebreid zijn verhaal vertelde. Zeker luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: