5 dingen die mijn eerste weken blok/examens samenvatten

De blok is al lange tijd bezig, de examens zijn net begonnen. Het is wrijven in nog diepere wallen, het is jezelf volvreten met wafels, het is jezelf extra verwennen en wenen van hulpeloosheid. De weg is nog lang, maar deze aanraders kunnen die weg draaglijker maken.

  • Normal People (serie)

Normal People is gebaseerd op de bestseller van Sally Rooney. De serie vertelt het verhaal van Marianne en Connell in het Ierse stadje Sligo. Ze zijn elkaars uitersten en komen allebei van een andere thuis, maar toch botsten ze op elkaar in de middelbare school. Ook nadien verliezen ze elkaar niet meer uit het oog. Allebei worstelen ze met zichzelf, met hun gevoelens en met de liefde voor elkaar. Normal People is de hedendaagse versie van ‘Romeo en Julia’, alleen veel realistischer.

Normal People telt 12 afleveringen die nooit langer duren dan een halfuur. Ideaal als korte deugddoende pauze. Opgelet: bingegevaar! Maar het is bovenal de moeite om hier je kostbare tijd in te steken. Het is een prachtig en ontroerend liefdesverhaal dat aan je blijft plakken en wonderlijk vertolkt is door Paul Mescal (Connell) en Daisy Edgar-Jones (Marianne). Voor mij is het nu al de serie van 2022 (ook al is het al in 2020 de wereld ingestuurd), omdat het zo rauw, puur en eerlijk is. Het bewijst dat je eerste liefde altijd iemand speciaal blijft.

Hieronder de trailer. De serie is te bekijken op VRT NU tot 10 februari.

  • Ziek Gelukkig (boek)

Ziek Gelukkig is het boek van Ruud ten Wolde, Nederlandse televisiemaker en schrijver. Hij heeft alles voor elkaar: hij is succesvol, heeft een fijn huis in Amsterdam en is gelukkig in de liefde, maar hij heeft ook voor de derde keer kanker. Toch is hij gelukkig, want ook als je ziek bent kan je gelukkig zijn. Juist dan besef je wat belangrijk is.

Ik vroeg het boek voor Kerstmis, omdat ik in oktober het verhaal van Ruud online tegenkwam. Ik was meteen geïnspireerd. Ik moest dit boek hebben, niet alleen omwille van de inhoud – het is geen onbekende ziekte in mijn nabije omgeving en ik worstel ook wel eens met geluk – maar ook omdat Ruud begin oktober 2021 is overleden aan de gevolgen van kanker en zijn eigen boek niet meer heeft weten uitbrengen.

Gelukkig is mijn wens in vervulling gegaan, want de kerstman had het onder de boom gelegd. Ik moet toegeven dat ik al lang niet meer gelezen had. Online wel, maar een echt boek vastpakken en blijven lezen leek me een eeuwigheid geleden. Tot het boek van Ruud in mijn handen lag. Ik gunde me voor het eerst in al mijn examenperiodes een leesmoment. Na de eerste avond was ik al 100 bladzijden ver. Een hard verhaal, maar ook één die hoopvol en bevrijdend is.

  • Moordcast (podcast)

Ik ben zot op True Crime verhalen, daarom was ik al een fervent luisteraar van de podcast De Volksjury van Laura en Silke (het boek is ook een aanrader). Toen ik Moordcast tegenkwam van YouTuber Dionne Slagter – aka OnneDi – en haar broer Hendrik vond ik wat ik echt zocht in misdaadverhalen. Ik kreeg wat ik miste bij De Volksjury.

Dionne komt meteen ter zake met haar verhaal, maar ze waarschuwt ook voor de gruwelijke details. Ze is sereen en brengt het ook heel respectvol. Tussendoor is er geen gegibber en probeert ze ook enkele handelingen te verklaren/te “begrijpen”. Daarnaast heeft ze ook een zeer aangename en goede vertelstem, waardoor je blijft luisteren. Elke vrijdag is het ongeduldig wachten op een nieuwe aflevering. Tot nu heeft nog geen enkele aflevering me teleurgesteld.

Ideaal om een podcast te beluisteren, wanneer je tijdens het studeren even niet de volledige aandacht nodig hebt of wanneer je als ontspanning even gaat wandelen.

  • L’enfer (muzieknummer)

Op de ochtend van mijn eerste examen werd ik verrast met de stunt van Stromae tijdens het journaal van de Franse zender TF1. Als antwoord op een vraag van de journaalanker besloot hij te zingen, zijn nummer L’Enfer. Een prachtig nummer over zijn strijd tegen suïcidale gedachten en eenzaamheid.

Het is verademend als je zo een artiest aan het werk kan zien en horen. Het is ons zelden gegeven om zo een artiest te bewonderen. Met ritmische oorwurmen, weet hij ons ook elke keer te raken met maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Hij is een artiest die durft. Hij durft springen en vliegt dan nog hoger.

Bijna acht jaar hebben we moeten wachten op nieuwe muziek en na “Santé” wist heel de wereld wie we zo nodig hadden in deze barre tijden: the music maestro, Stromae. Zijn comeback was zoveel groter dan die van ABBA, Adele,… Ik kan niet wachten op zijn album ‘Multitude’ en door zijn muziek de wereld te ontdekken. Ik kan bovenal niet wachten op zijn concert op Werchter Boutique deze zomer. (Review volgt zeker!)

Hieronder kan je een stukje van het interview en de song bekijken/ beluisteren.

  • Cosmosartium/Like A Rebel

Wie mij kent weet dat oorbellen mij maken (en ik hopelijk ook oorbellen ;)). Hoe groter en opvallender, hoe beter. Dat is jammer genoeg niet altijd een betaalbare en haalbare zoektocht in België. Toch ben ik blijven zoeken en heb ik eindelijk gevonden wat ik zocht.

Door een goede vriendin van mij kwam er wel ineens een einde van mijn zoektocht in zicht. Ze stuurde me net op mijn verjaardag een linkje door van een geweldige webshop met statement oorbellen: Cosmosartium. Net wat ik nodig had! Ik ben meteen beginnen rond snuisteren op zoek naar de pareltjes die bij mij zouden passen en dat deed ook mijn keuzestress weer opwekken, want ik kon gewoon niet kiezen.

Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt en mezelf verwend (+ mezelf het ook gegund), zodat ik deze examenperiode zou overleven. Daardoor heb ik nog een ander merkje ontdekt: Like A Rebel. Allebei de merken zijn in handen van twee lieve vrouwen, die oorbellen met liefde en veel creativiteit maken.

Ik kan al niet wachten tot mijn pakketjes eindelijk aankomen en ik mijn statement weer kan maken met extra glans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: