Wereldkankerdag

In 2019 kregen maar liefst 71.651 mensen te horen dat ze kanker hadden. 1 op de 3 mannen wordt erdoor getroffen voor hun 75ste, bij vrouwen is dat 1 op 4. Elk jaar vormen er zich steeds meer slechte cellen in velen onder ons. Daarom besteden we vandaag extra aandacht aan kankerpatiënten en kankeronderzoek.

We kennen allicht allemaal wel iemand die aan het vechten is tegen een kanker, net een diagnose heeft gekregen of elk jaar bang op controle moet. Ik ken er meerdere mensen. De ene dag is er niks aan de hand, de volgende dag wordt er een knobbeltje of een gezwel ontdekt en dat verandert alles.

Van de ene op de andere dag slaat heel je levensvisie om en komt het besef binnen dat je niet onsterfelijk bent.

Hectische dagen volgen met allerlei onderzoeken en dan nog een aantal dagen onrustig wachten op de resultaten. Zal het goed of slecht nieuws zijn? Zal ik morgen gewoon kunnen verder gaan met mijn leven zoals ik dat elke dag heb gedaan of komt daar abrupt een einde aan? Wordt de pauzeknop even ingedrukt? Het waren niet mijn vragen, maar wellicht wel van kankerpatiënten.

Van de ene op de andere dag slaat heel je levensvisie om en komt het besef binnen dat je niet onsterfelijk bent. Dat zijn we nooit geweest, maar we leven er wel naar. En op dat moment komt alles zo dichtbij. Te snel. Niet op voorbereid. Kan je dat eigenlijk wel zijn?

Waarom het zo belangrijk is dat we vandaag extra denken aan de mensen die lijden, vechten en leven?

Het is dagen, weken, maanden en jaren lang onzeker en angstig zijn. Bang dat er een einde komt aan de strijd, aan het leven. Bang dat alles weer opnieuw begint. Het is jezelf verliezen en een nieuwe jij accepteren. Het is het leven meer gaan waarderen. Het is teveel om alleen te dragen.

Het aantal kankerpatiënten wereldwijd die dit proces moet doorstaan, blijft elk jaar opnieuw stijgen. Dat komt door het stijgend aantal mensen op aarde, door de vergrijsde wereldbevolking en door de verslechterde levenswijze wereldwijd. Vooral in Europa doen we het opvallend slecht. Ook al zijn we maar 9% van de totale wereldbevolking, toch krijgen we bijna 25% van het totaal aantal kankers.

Waarom het zo belangrijk is dat we vandaag extra denken aan de mensen die lijden, vechten en leven? Omdat ze ons nodig hebben, omdat we steeds meer mensen om ons heen zullen hebben die strijden tegen kanker, omdat er met onze aandacht en ons geld baanbrekend onderzoek gedaan kan worden om de kans op leven van deze mensen te vergroten. Iedereen heeft recht op leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: