Filatelist Serge (62): “Ik vrees dat postzegels verzamelen een passie van de oude garde zal blijven”

De grootste internationale postzegel- en muntbeurs van België streek op 7 en 8 oktober neer in  Antwerp Expo. Antwerpfila is het hoogtepunt van het jaar voor echte verzamelaars en liefhebbers.  

 “Vertrek!”, schreeuwt een van de standhouders met een Hollandse tongval , terwijl hij een verwarde tachtigjarige man hardhandig bij de arm neemt. Hij was bijna slachtoffer geworden van diefstal. De oude man mompelt nog wat binnensmonds, maar niemand besteedt er aandacht aan. Nergens zijn er beveiligers te bekennen, alert toezien is de boodschap voor standhouders. De man van het kraam maakt indruk met zijn kordaat optreden. Iedereen wordt er stil van. Niet veel later verlaat de ontmaskerde oude man schoorvoetend de zaal en iedereen gaat verder met datgene waarvoor ze gekomen zijn: in volle postzegelboeken duiken.

“Zulke mensen maken de beurs kapot”, betreurt bezoeker Aloïs (76). “Het bewijst dat mensen niet meer te vertrouwen zijn. Deze beurs kan niet meer zonder beveiliging georganiseerd worden, dat vind ik ontzettend jammer.” Andere standhouders kijken verbaasd op wanneer hen ter ore komt dat er een poging tot diefstal plaatsvond. Het incident roept echter herinneringen op bij Luc (67): “Een paar jaar geleden was er hier een man die kleine stapeltjes postzegels in zijn hemd stak. Toen ze hem uiteindelijk betrapten, moest hij alle zegels vergoeden. Die waren zwaar beschadigd door zijn zweet. Sindsdien splitsen we ons op en houden we de passanten nauwlettend in de gaten als ze door één van onze boeken bladeren.”

Op de aangezichten verschijnen verwonderde blikken als er enkele jonge mensen passeren. Serge (62) heeft een groepje rond zich staan en entertaint hen met het bekendste postzegelverhaal van België. “‘De omgekeerde Dendermonde’ is de meest unieke postzegel die België te bieden heeft. Door een drukfout werd het Dendermondse stadhuis op de postzegel omgekeerd afgedrukt, waardoor het exemplaar nu zelfs meer dan 125 000 euro waard is. Bijna niemand weet wie er één bezit.”

Serges ogen twinkelen wanneer hij over zijn passie spreekt. Hij ratelt nog even door, terwijl de aandacht van de jongeren stilaan afdwaalt. “Ook bij mijn eigen kleinkinderen merk ik dat er maar weinig interesse is in mijn verzameling. Ik vrees dat postzegels grotendeels een passie van de oude garde zal blijven.”

Aan de overkant van de hal houdt Dimitri (54) de massa nauwlettend in de gaten, terwijl hij druk in gesprek is. Op zijn tafels staan dozen met munten en biljetten uitgestald. Ook Dimitri ziet dat het jonge volk vandaag andere interesses heeft: “Jonge mensen zijn meer geïnteresseerd in de papiergeldbeurs. Biljetten en munten leveren nog rendement op, sommige zijn op enkele jaren zelfs in waarde verdubbeld. Daarom fascineert het de jonge mensen meer dan postzegels. De postzegelindustrie is vergrijsd gebied.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: